De meeste zomerkwaaltjes zijn het gevolg van parasieten of hoge temperaturen.

De vlo is natuurlijk de meest bekende boosdoener, dat lijkt afgezaagd, maar is nog steeds een feit. Goede vlooienbestrijding voorkomt een boel jeukklachten en is, doordat de vlo vaak drager is van lintwormeitjes ook van belang om besmetting hiermee te voorkomen.

Teken geven meestal alleen problemen bij honden en katten die in een struik en bosrijke omgeving vertoeven, dus lekker in de bossen en zo aan het ravotten zijn. De laatste jaren zijn er echter wel erg veel teken (het wordt warmer…) en zelfs bij dieren die in Zoetermeer al hun tijd doorbrengen zijn er al veel gevonden. We hebben zelfs bij een hond tijdens 1 consult 50 teken verwijderd, deze had alleen op de hondenspeelplaats gelopen…

Wij adviseren dan ook om dieren die veel in de struiken en evt. bossen vertoeven preventief te behandelen tegen teken, hetzij middels een tekenband of anders door een spray of pipet de keuze is persoonlijk en afhankelijk van zwemgedrag / gezinssituatie, het beste is een en ander met elkaar te bespreken op de praktijk als u een tekenbestrijding komt halen. Deze preventieve tekenbestrijding voorkomt grotendeels de overdracht van evt. ziekteverwekkers naar de hond of kat door de teek. De betekenis van de ziekte van Lyme die gewrichtsklachten en algehele malaise kan veroorzaken voor de hond / kat is niet helemaal duidelijk, maar het vrij houden van teken van  uw huisdieren voorkomt besmetting.

Zuidelijk in Europa is de overdracht van bloedziektes zoals babesia, leishmania, ehrlichia, en piroplasmosis een bedreiging voor uw huisdier. Bij zuidelijk heb ik het dan over een gebied ten zuiden van de lijn van Lyon – Parijs – Lissabon. Dit is natuurlijk globaal, de natuur luistert niet naar absolute regeltjes.

Een vaak gehoorde klacht is dat er ondanks de tekenbestrijding toch een teek op de hond of kat zat. Het is echter zo dat de meeste doodgaan voordat ze zich in het dier hebben kunnen vastbijten. De enkeling die zich wel weet vast te zetten valt er binnen 24 uur vanaf, dit terwijl juist de ziekteoverdracht in het algemeen na deze periode plaatsvindt. Vindt u een teek dan is het natuurlijk raadzaam deze zo snel mogelijk te verwijderen, maar regel eerst een goede tekentang en hulp: lees goed vasthouden, zodat de teek netjes verwijderd kan worden.

Naast deze parasieten is het vaak de mens die in de zomerperiode zelf voor problemen kan zorgen. Zowel hond  als kat zijn voor hun koeling volledig afhankelijk van het “panten”, oftewel hijgen op z’n Hollands gezegd. Daarom kunnen hoge temperaturen bij hen makkelijk tot een verhoging van de lichaamstemperatuur leiden en zelfs hittestuwing met als gevolg shock.

Bij flinke zon is een kiertje wel genoeg om lucht in de auto te laten komen, maar echt niet genoeg om de auto voldoende koel te houden voor een “hijgkoelende”  kat.

Nou nog 1 zomerkwaaltje om af te sluiten: de grasaar, of het kruipertje of hoe het onding dan ook genoemd wordt. Na het maaien van het lange gras komen er opeens hele hordes van de kruipers vrij. Honden en katten vinden het nou een keer heerlijk om te rollen en te snuffelen en letten niet op of er iets aan hun lijfje blijft plakken. Soms is het de baas meteen duidelijk dat er wat aan de hand is door het heftig schudden met de kop, het vreselijk knijpen met het oog of het kreupel lopen. Heel vaak ook weet het dier formidabel zijn of haar ellende te verbergen waardoor het vaak alleen nog erger wordt, aartjes kruipen onder de huid , door het trommelvlies, achter het oog…Goed opletten dus