De maand december staat weer voor de deur. Voor ons een tijd van veel gezelligheid, maar voor veel huisdieren een stressvolle tijd vanwege het vuurwerk. Het is belangrijk om hier al geruime tijd van te voren aandacht aan te besteden.

2 maanden van tevoren

Training: De angst voor harde geluiden is een natuurlijke angst die direct te maken heeft met overlevingsdrang. Vrijwel elk dier zal reageren bij het horen van een hard geluid. Door vervelende ervaringen of herhaaldelijk schrikken kunnen dieren een echte fobie voor harde geluiden ontwikkelen. De angst en paniek die ze hierbij ervaren is groot en zeker geen aanstellerij. Medicatie rond oudjaarsavond is mogelijk, maar uiteindelijk is uw huisdier het gelukkigst als het u lukt hem zijn angst af te leren. Dit is niet eenvoudig en kost veel tijd. Er bestaan speciale vuurwerk cd’s/usb’s om het dier aan de geluiden te laten wennen. Ook worden er vaak vuurwerk trainingen gegeven door hondenscholen.

1 maand van tevoren

Calm diet van Royal Canin: Voor katten en kleine honden is er een speciaal voer op de markt gebracht. Aan dit voer zijn alfa-casozepine (lactium) en L-tryptofaan toegevoegd. Deze stoffen geven ook een vermindering van stress.
Zylkene: Dit is een voedingssupplement (alfa-casozepine) dat een positieve bijdrage kan leveren aan zowel de korte- als lange termijn aanpak. Op korte termijn kan Zylkene bijdragen aan vermindering van stress waardoor het dier minder angstig wordt. Daarnaast kan dit product ook helpen de toename van vuurwerkangst tegen te gaan. Voor de lange termijn komt u weer uit op de training. Zylkene kan daarbij de stress verminderen zodat de gewenning aan harde geluiden sneller gaat.
Feliway (kat) of Adaptil (hond) verdamper: Deze producten werken door middel van feromonen. Feromonen zijn “gelukzalig makende” stoffen waardoor uw huisdier zich meer op z’n gemak zal voelen.
Clomicalm: Een antidepressivum wat angst verlagend werkt, het helpt een chemische balans in de hersenen te herstellen, waardoor onrust en het lijden veroorzaakt door angst worden verminderd, waardoor het dier ook ontvankelijker wordt voor het aanleren van goed gedrag. Clomicalm is een diergeneesmiddel wat alleen wordt voorgeschreven in overleg met de dierenarts.

Enkele dagen van tevoren

Adaptil expres tabletten (hond): Angstremmers van natuurlijke ingrediënten die kunnen worden gebruikt om te helpen ontspannen en als stressverlichting.
Sileogel (hond): een gel om toe te dienen op de slijmvliezen met als werkzame bestanddeel dexmedetomidine. Geeft vermindering van acute stress en angst bij honden welke samenhangt met geluid. Sileo is een diergeneesmiddel dat alleen wordt voorgeschreven in overleg met de dierenarts.
Pexion: Tabletten met als werkzame stof imepitoïne. Imepitoïne zorgt voor een gedeeltelijke activatie van de gaba-receptoren, waardoor zij ervoor zorgt dat de elektrische activiteit in de hersenen vermindert, wat leidt tot minder stress en angst. Pexion is een diergeneesmiddel dat alleen wordt voorgeschreven in overleg met de arts.

Overige tips voor tijdens de jaarwisseling

  • Controleer of de chipgegevens van uw dier goed geregistreerd staan.
  • Zorg ervoor dat uw huisdier niet kan ontsnappen, de kattenluikjes op slot, deuren en ramen dicht en laat de hond op tijd en aangelijnd uit.
  • Zorg dat uw huisdier zich kan terugtrekken op een voor hem veilige plek.
  • Het kan helpen om de gordijnen dicht te doen en met een muziekje op kunt u de geluiden naar de achtergrond verdrijven.
  • Blijf zelf rustig en probeer voor afleiding te zorgen met een spelletje of iets lekkers.

Tenslotte is het misschien een oplossing om uw huisdier onder te brengen in een pension. Deze liggen meestal meer afgelegen, waardoor er minder vuurwerkknallen zullen zijn. Of u kunt er gezellig samen op uit, naar een vuurwerkvrij park.

Wij wensen u in ieder geval hele fijne (en voor onze viervoeters vooral rustige) feestdagen en een gezond nieuw jaar toe.

 

Adres

Dierenkliniek de Grauw
Parelgrijs 16
2718 NV  Zoetermeer

Email: info@fdegrauw.nl
Website: www.fdegrauw.nl

Telefoon

079 362 40 68

Bij spoed in avond, nacht en weekend 0900 222 24 56

Openingstijden

Behandeling volgens afspraak op:

maandag t/m vrijdag
08:30 - 12:30 uur
13:30 - 19:00 uur (telefonisch bereikbaar tot 18.30 uur)

Spoeddienst Dierenartsen Kring Haaglanden

Bij spoed in avond, nacht en weekend bel 0900 222 24 56

dierenartsenkringhaaglanden.nl

 

Op onze overeenkomst zijn van toepassing de Algemene betalingsvoorwaarden voor dierenartsen, opgesteld door de Koninklijke Nederlandse maatschappij voor Diergeneeskunde, gedeponeerd ter griffie van de arrondissementsrechtbank te Utrecht. U kunt hier een pdf bestand downloaden.