Onze huisdieren zijn een dierbare verrijking van ons leven. We hopen dan ook allemaal dat onze dierenvriendjes 100 jaar worden, maar we weten ook dat dat niet lukt. Normaal denk je daar niet over na, geniet je gewoon samen, maar we weten het wel…
Soms kun je je er op voorbereiden, soms sta je er opeens voor: het moment dat je afscheid moet nemen van je trouwe kameraad.
Het is goed om er bij stil te staan hoe u dit laatste dierbare moment zou willen, en ook wat er daarna moet gebeuren. Daar willen we hier op in gaan.

Waar?
De euthanasie zelf vindt meestal op de praktijk plaats, maar in overleg kan dit ook thuis. We proberen een rustig tijdstip uit te kiezen, zodat u in alle rust afscheid kan nemen. Als u kinderen heeft, vraag aan ze of ze er wel of niet bij willen zijn (dit kan al vanaf een leeftijd van een jaar of drie).

Het afscheid nemen
Een euthanasie gaat vredig en rustig. Het dier krijgt eerst een slaapprikje, waarna het langzamerhand in slaap zal vallen. Bij honden is dit vaak nog al koekjes etende... Voor uw dier is het fijn als het baasje erbij is, ze vallen dan rustiger in slaap.  Pas als uw dier zo diep in slaap is dat het niets meer door heeft (het is een narcoseslaap), dienen we de laatste injectie toe. Dit heeft het dier dus niet meer door. Van deze laatste injectie zal eerst de ademhaling stoppen en vervolgens het hart. We zullen dan nog naar het hart luisteren of het gestopt is. En stellen daarmee vast dat uw dier overleden is.

Nadat uw dier is ingeslapen
Er zijn vele mogelijkheden. De Stichting Het Uitvaartcentrum voor Dieren regelt dit voor ons. Allereerst kunt u kiezen voor destructie. Hierbij wordt het dier met een heleboel dieren ‘vernietigd’. Hier zijn alleen transportkosten aan verbonden. De tweede mogelijkhed is crematie. Bij een gezamenlijke crematie worden maximaal 5 dieren verbrand/gecremeerd. Daarna wordt de as uitgestrooid. Bij een individuele crematie wordt uw dier individueel  verbrand. Dan is het ook mogelijk om de as terug te krijgen.  
Begraven is ook een optie. Dit mag in Zoetermeer in uw tuin indien dit een eigen woning is, maar er zijn ook begraafplaatsen in Hazerswoude-Rijndijk en Zevenhoven. Dit gaat in overleg met de betreffende begraafplaats.

Euthanasie op de praktijk
Bij euthanasie op de praktijk kunt u het dier bij ons achterlaten.  Uw dier wordt dezelfde dag nog opgehaald  door Stichting Het Uitvaartcentrum voor Dieren. Als u er de voorkeur aangeeft, mag u uw dier ook zelf wegbrengen. Dit kunt u het beste van te voren met het crematorium bespreken.  Zijn er nog andere wensen, dan is in deze eigenlijk alles bespreekbaar.

Thuiseuthanasie
Bij thuiseuthanasie blijft uw overleden dier bij u thuis. U kunt er dan voor kiezen om het dier zelf weg te brengen naar het dierencrematorium of het dier door hen op te laten halen. Dit kunt u van te voren met het crematorium bespreken: www.hetuitvaartcentrumvoorhuisdieren.nl.

Wanneer is het moment van afscheid nemen aangebroken?
Het kan zijn dat u er over twijfelt of het al zover is. Vooral bij chronische ziekten is het vaak moeilijk om het ‘juiste’ moment te kiezen om te stoppen. Wanneer is het meer lijden dan genieten? Een gesprek kan daarbij helpen. Samen met ons op de praktijk alles op een rijtje zetten, de pro en contra’s afwegen. Daarnaast is er een boekje over deze periode: “Zijn we niet te vroeg?” Dit boekje heeft een dierenarts, Hugo van Duijn, geschreven toen hij zelf op dat punt stond met zijn hond. Het kan heel goed helpen om ‘het juiste tijdstip’ te bepalen. Het bovenstaande boekje hebben we in huis en u kunt dit kosteloos van ons meekrijgen.

Adres

Dierenkliniek de Grauw
Parelgrijs 16
2718 NV  Zoetermeer

Email: info@fdegrauw.nl
Website: www.fdegrauw.nl

Telefoon

079 362 40 68

Bij spoed in avond, nacht en weekend 0900 222 24 56

Openingstijden

Behandeling volgens afspraak op:

maandag t/m vrijdag
08:30 - 12:30 uur
13:30 - 19:00 uur (telefonisch bereikbaar tot 18.30 uur)

Spoeddienst Dierenartsen Kring Haaglanden

Bij spoed in avond, nacht en weekend bel 0900 222 24 56

dierenartsenkringhaaglanden.nl

 

Op onze overeenkomst zijn van toepassing de Algemene betalingsvoorwaarden voor dierenartsen, opgesteld door de Koninklijke Nederlandse maatschappij voor Diergeneeskunde, gedeponeerd ter griffie van de arrondissementsrechtbank te Utrecht. U kunt hier een pdf bestand downloaden.