Vaccinaties
Uw kitten wordt door ons 2x gevaccineerd met de volledige cocktailenting welke bescherming biedt tegen katten- en niesziekte.

Kattenziekte wordt veroorzaakt door het Parvovirus. Dit is vooral bekend bij de hond als veroorzaker van heftige diarree met soms sterfte als gevolg. Bij de kat echter geeft het vooral hoge koorts, maar ook vaak met dodelijke afloop. Niesziekte is eigenlijk niet een echte ziekte, maar een verzamelnaam, omdat er veel factoren meespelen die tot de ziekte leiden. Een kat kan door vele virussen en evt. bacteriën verkouden worden. De enting beschermt tegen de ergste vormen waar een kat ook aan onderdoor kan gaan, te weten Calici virus (2 stammen) en Rhinotracheïtis virus. Als kitten krijgt het dier een basis immunisatie, dat wil zeggen 2 entingen met 3-4 weken tussentijd.

Op 1 jarige leeftijd krijgt uw kat nogmaals de volledige cocktail. Deze is belangrijk in de opbouw van immuniteit, omdat dan pas het immuunsysteem optimaal functioneert. Daarna wordt uw kat alternerend gevaccineerd. Dat houdt in dat de kat eens in de 3 jaar de volledige cocktail enting krijgt bestaande uit katten- en niesziekte. De 2 opvolgende jaren is alleen enting tegen niesziekte nodig. Kijk ook eens naar de website van Merial: http://www.merial.nl/Gezelschapsdieren/Katten/Pages/vaccines.aspx. Wij gebruiken deze meest actuele entstof. De website geeft nog wat extra achtergrond informatie.

Hierin is nu een verandering in gekomen!

Er is een nieuwe registratie voor ons kattenvaccin met verlengde werkingsduur!

Goed nieuws voor katten

Als katteneigenaar verzorgt u uw kat natuurlijk zo goed mogelijk. Een goede voeding en de juiste verzorging houden uw huisdier gezond en in topconditie. Helaas kunt u hiermee niet alle ziekten voorkomen. Een flink aantal infectieziekten kunnen de gezondheid van uw dier bedreigen. Deze ziekten worden overgebracht door direct contact tussen katten onderling, maar ook via andere wegen. Gelukkig kunt u uw kat bescherming bieden tegen de meeste van deze ziekten door middel van vaccinatie.

Sommige ziekteverwekkende virussen kunnen buiten het dier overleven, waardoor een kat niet altijd in direct contact hoeft te komen met andere katten om toch ziek te worden. Vaccinatie van alle katten is dus van belang, ook van katten die niet of nauwelijks buiten komen.

Vaccinatie geeft uw kat de beste bescherming tegen de meest belangrijke kattenziekten, zoals kattenniesziekte, kattenziekte, leukose, chlamydiose en rabiës. Regelmatig krijgen wij in onze praktijk de vraag hoe vaak en wanneer katten gevaccineerd moeten worden. Tot voor kort was het antwoord op deze vraag zeer eenvoudig: jaarlijks. Echter, tegenwoordig gebruiken wij vaccins die tegen bepaalde ziekten een veel langere immuniteit geven, waardoor uw kat minder vaak tegen alle ziekten gevaccineerd hoeft te worden. En dat is goed nieuws!

Dit betekent natuurlijk niet automatisch dat alle katten bijvoorbeeld nog maar eens in de 3 jaar hoeven te worden gevaccineerd. Wanneer en hoe vaak een moet worden gevaccineerd is namelijk niet alleen afhankelijk van de ziekte waartegen gevaccineerd wordt, maar bijvoorbeeld ook van de leeftijd van de kat en de omgeving waarin het dier zich bevindt. Kittens, katten die nog niet (goed) gevaccineerd werden of katten die blootgesteld worden aan een hoger infectierisico (bijvoorbeeld door frequent contact met andere katten) zullen vaker gevaccineerd moeten worden. Daarnaast zijn er ook bepaalde ziekten waartegen wél nog steeds jaarlijks gevaccineerd moet worden*. De jaarlijkse controle blijft dus van belang!

Ons vaccinatieadvies passen wij daarom volledig aan op de situatie van úw kat, afhankelijk van zijn of haar situatie, en zal daarom niet voor elke kat gelijk zijn. Voor het persoonlijke vaccinatieadvies van uw kat kunt u een afspraak maken. Samen zorgen wij ervoor dat uw kat niet teveel, maar zeker ook niet te weinig wordt gevaccineerd!

* In individuele gevallen en/of bij een hoge infectiedruk kan eerdere herhalingsvaccinatie worden overwogen. Bij vaccinatie tegen leukose en chlamydiose is de herhalingsvaccinatie altijd jaarlijks.

Adres

Dierenkliniek de Grauw
Parelgrijs 16
2718 NV  Zoetermeer

Email: info@fdegrauw.nl
Website: www.fdegrauw.nl

Telefoon

079 362 40 68

Bij spoed in avond, nacht en weekend 0900 222 24 56

Openingstijden

Behandeling volgens afspraak op:

maandag t/m vrijdag
08:30 - 12:30 uur
13:30 - 19:00 uur (telefonisch bereikbaar tot 18.30 uur)

Spoeddienst Dierenartsen Kring Haaglanden

Bij spoed in avond, nacht en weekend bel 0900 222 24 56

dierenartsenkringhaaglanden.nl

 

Op onze overeenkomst zijn van toepassing de Algemene betalingsvoorwaarden voor dierenartsen, opgesteld door de Koninklijke Nederlandse maatschappij voor Diergeneeskunde, gedeponeerd ter griffie van de arrondissementsrechtbank te Utrecht. U kunt hier een pdf bestand downloaden.