Een gezonde kat kan 1 tot 2x per week braken. Dit heeft niets te betekenen en leidt eigenlijk nooit tot maagdarmklachten. Is er echter een duidelijke toename in de frequentie, dat ze bijv. elke dag gaan braken, dan is het reden genoeg om langs te gaan bij de dierenarts.

Er is een verschil in acuut en chronisch braken. Acuut betekent dat de kat van het ene op het andere moment gaat braken en dat dit wel een aantal keer per dag kan zijn. Soms komt al het eten eruit en ook het drinken. Soms alleen het eten. Of willen ze niet eens meer eten en drinken en braken ze alleen maar. In al deze gevallen niet afwachten, maar een afspraak maken voor een bezoek aan de dierenarts. Het is dan van belang om dit met medicijnen te doorbreken of soms kan het zelfs aanleiding zijn voor verder onderzoek. Oorzaak is vaak een geïrriteerde maag door virus of iets verkeerds gegeten.

Chronisch braken is een ander verhaal. In dat geval braakt de kat al langere tijd (maanden) vaker dan 1-2x per week. Het kan de ene week erger zijn dan de andere. Of dat het langzaam maar zeker in de loop van de tijd verergerd. Mogelijk gaat het gepaard met diarree. De onderliggende oorzaak is zeer uiteenlopend, van pure maagdarmproblemen tot oorzaken buiten het maagdarmkanaal. Denk daarbij aan lever, schildklier, nieren, etc. Een bloedonderzoek is dan vaak geïndiceerd.

Adres

Dierenkliniek de Grauw
Parelgrijs 16
2718 NV  Zoetermeer

Email: info@fdegrauw.nl
Website: www.fdegrauw.nl

Telefoon

079 362 40 68

Openingstijden

Behandeling volgens afspraak op:

maandag t/m vrijdag
08:30 - 12:30 uur
13:30 - 19:00 uur

Anicura Spoedkliniek Haaglanden

Buiten onze openingstijden worden de spoedgevallen afgehandeld via:

AniCura logo

AniCura Spoedkliniek Haaglanden /
AniCura Specialistisch Verwijscentrum Haaglanden
Verrijn Stuartlaan 27
2288 EK Rijswijk

Telefoon: 085 - 483 13 00

Op onze overeenkomst zijn van toepassing de Algemene betalingsvoorwaarden voor dierenartsen, opgesteld door de Koninklijke Nederlandse maatschappij voor Diergeneeskunde, gedeponeerd ter griffie van de arrondissementsrechtbank te Utrecht. U kunt hier een pdf bestand downloaden.