De vlo is natuurlijk de meest bekende boosdoener, dat lijkt afgezaagd, maar is nog steeds een feit. Goede vlooienbestrijding voorkomt een boel jeukklachten en is, doordat de vlo vaak drager is van lintwormeitjes ook van belang om besmetting hiermee te voorkomen.

Teken geven meestal alleen problemen bij honden en katten die in een struik en bosrijke omgeving vertoeven, dus lekker in de bossen en zo aan het ravotten zijn. De laatste jaren zijn er echter wel erg veel teken en zelfs bij dieren die in Zoetermeer al hun tijd doorbrengen zijn er al veel gevonden. Reden daarvoor is waarschijnlijk het feit dat er al winters in rij geen echte koudeperiode is geweest. Zo'n periode doodt de meeste teken die er zijn af, waardoor het in het jaar erna weer een behoorlijke tijd duurt voordat de dieren er weer mee besmet raken.
Wij adviseren dan ook om dieren die veel in de struiken en evt. bossen vertoeven preventief te behandelen tegen teken, hierbij bestaan meerdere mogelijkheden:

  • middels een tekenband. Bij de hond is een Scaliborband 6 mnd effectief tegen teken , bij de kat is de  Seresto band  7-8 maanden effectief tegen vlooien en teken.
  • middels een pipet, wij hebben voor de hond Vectra, een modern product dat zeer effect de teken en vlooien bestrijdt.
  • ook een spray “Defendog” of een tablet “Bravecto” (3 maanden effectief tegen teken en vlooien) zijn opties ter bestrijding van teken en evt vlooien, een en ander is afhankelijk van de leefgewoontes van het dier. We zullen met u overleggen wat voor uw dier het beste is.

Deze preventieve tekenbestrijding voorkomt grotendeels de overdracht van evt. ziekteverwekkers naar de hond of kat door de teek. De meest overgedragen ziekte in Nederland is de ziekte van Lyme die gewrichtsklachten en algehele malaise kan veroorzaken.
Zuidelijk in Europa is de overdracht van bloedziektes zoals babesia, leishmania, ehrlichia, en piroplasmosis een bedreiging voor uw huisdier. Bij zuidelijk heb ik het dan over een gebied ten zuiden van de lijn van Lyon - Parijs - Lissabon. Dit is natuurlijk globaal, de natuur luistert niet naar absolute regeltjes. Op de praktijk hebben wij een actuele kaart van het verspreidingsgebied van de verschillende ziektes.
Een vaak gehoorde klacht is dat er ondanks de pipet / spray of tekenband toch een teek op de hond of kat zat. Het is echter zo dat de meeste doodgaan voordat ze zich in het dier hebben kunnen vastbijten. De enkeling die zich wel weet vast te zetten valt er binnen 24 uur vanaf, dit terwijl juist de ziekteoverdracht in het algemeen na deze periode plaatsvindt.

 

Vlooien in de winter?

Die hoef je toch niet te bestrijden in de winter? Dus wel. Het is verstandig om ook in de winter aan vlooienbestrijding te doen. Weliswaar zullen er buiten minder vlooien actief zijn, maar thuis snort het kacheltje of de C.V. lekker. De larven die in de zomer lekker weggekropen zijn, komen door deze behaaglijke warmte in de juiste stemming om maar weer eens een lekkere maaltijd te gaan nuttigen, hond, kat of... mens worden besprongen. Bestrijden dus, ook / juist in de winter. Naast de muizen doen de vlooien het deze winter erg goed…..

Adres

Dierenkliniek de Grauw
Parelgrijs 16
2718 NV  Zoetermeer

Email: info@fdegrauw.nl
Website: www.fdegrauw.nl

Telefoon

079 362 40 68

Bij spoed in avond, nacht en weekend 0900 222 24 56

Openingstijden

Behandeling volgens afspraak op:

maandag t/m vrijdag
08:30 - 12:30 uur
13:30 - 19:00 uur (telefonisch bereikbaar tot 18.30 uur)

Spoeddienst Dierenartsen Kring Haaglanden

Bij spoed in avond, nacht en weekend bel 0900 222 24 56

dierenartsenkringhaaglanden.nl

 

Op onze overeenkomst zijn van toepassing de Algemene betalingsvoorwaarden voor dierenartsen, opgesteld door de Koninklijke Nederlandse maatschappij voor Diergeneeskunde, gedeponeerd ter griffie van de arrondissementsrechtbank te Utrecht. U kunt hier een pdf bestand downloaden.