Pensiondieren kunnen ondanks de goede zorgen toch met infecties of parasieten weer naar huis terugkeren. Bij de hond is kennelhoest een veel voorkomend probleem, bij de kat keel-neusverkoudheid, veelal niesziekte genoemd. Kennelhoest is een infectie met een bacterie genoemd Bordetella, de dieren hebben een keelontsteking en proberen nogal eens hun amandelen eruit te "schraaphoesten". Met kokhalzen en zelfs braken als mogelijke gevolgen.
Deze ziekte is meestal vrij makkelijk te behandelen, dieren echter die al een tijdje in het pension aan het hoesten zijn geweest hebben vaak al een aardig chronische hoest en zijn moeilijker onder controle te krijgen. De kat met "verkoudheid" die uit het pension komt kan een groter probleem vormen om weer gezond te krijgen. Dit komt vooral omdat een kat zo snel ophoudt met eten en evt zelfs drinken als zijn of haar keeltje zeer doet. De hond zal zelfs met een ernstige keelontsteking nog eten en drinken, een kat heeft niet veel nodig om het op te geven. Is de kat goed geënt dan zal het echter meestal met antibiotica en pijnstillers wel weer lukken om het dier aan het eten te krijgen
Vlooien en wormen besmetting na pensionbezoek komt nog altijd voor, dit ondanks de vaak goede preventieve maatregelen die pension en eigenaar nemen. Let dan ook bij thuiskomst even extra op of er geen medebewoners aanwezig zijn. Wormen zijn alleen te zien als het om een lintworm gaat, spoelwormen zijn in het algemeen niet te zien. Heeft de hond of kat echter wat dunne ontlasting bij thuiskomst geef dan 1-2 dagen brinta of bambix met wat bouillon en voor de zekerheid een wormenkuur.

 

Een vervelender kwaal is een schimmelinfectie of zelfs een mijt / schurftinfectie die opgelopen kan worden. Let na thuiskomst op de vacht van kat en hond. Bij mijt / schurft zal de eigenaar op problemen gewezen worden door min of meer duidelijke jeukklachten, bij schimmel is alleen het vinden van teveel haren in huis met tegelijk ontstaan van kale plekken met korstjes op de huid een signaal dat het niet goed gaat. Als we het dan toch over gezellige diertjes hebben: let ook even op de oren.... Oormijt gaat graag van dier naar dier...

 

 

Adres

Dierenkliniek de Grauw
Parelgrijs 16
2718 NV  Zoetermeer

Email: info@fdegrauw.nl
Website: www.fdegrauw.nl

Telefoon

079 362 40 68

Bij spoed in avond, nacht en weekend 0900 222 24 56

Openingstijden

Behandeling volgens afspraak op:

maandag t/m vrijdag
08:30 - 12:30 uur
13:30 - 19:00 uur (telefonisch bereikbaar tot 18.30 uur)

Spoeddienst Dierenartsen Kring Haaglanden

Bij spoed in avond, nacht en weekend bel 0900 222 24 56

dierenartsenkringhaaglanden.nl

 

Op onze overeenkomst zijn van toepassing de Algemene betalingsvoorwaarden voor dierenartsen, opgesteld door de Koninklijke Nederlandse maatschappij voor Diergeneeskunde, gedeponeerd ter griffie van de arrondissementsrechtbank te Utrecht. U kunt hier een pdf bestand downloaden.