Castratie van de reu ligt wat anders dan de sterilisatie van de teef en de castratie van de kat. De kater wordt eigenlijk altijd gecastreerd omdat het dier anders in huis gaat plassen.
De teef wordt meestal gesteriliseerd vanwege de medische voordelen.
Redenen voor castratie van de reu zijn:

  1. Gedragsproblemen
  2. Ernstige voorhuidontsteking
  3. Medische gronden.

Ad 1: gedragsproblemen:
Overdreven seksueel gedrag is regelmatig aanleiding om de hond te laten castreren. Hierbij moet niet alleen gedacht worden aan “rijen”, op andere dieren en ook mensen, maar ook aan langere periodes volledig “in de war zijn” door het in de buurt wonen van een loops teefje. Dat volledig in de war zijn bestaat er eventueel uit dat de reu niet of nauwelijks eet, tot wel 2-3 weken lang, de reu wil alleen maar een kant op uitgelaten worden, richting teefje, de reu kan niet meer los want dan vliegt hij over het hekje van de buren etc.
Dominantieproblematiek: Dominant gedrag kan het dier vertonen binnen het gezin, tegenover andere honden, of soms alleen tegenover specifieke dieren, of naar andere mensen. In het algemeen wordt dit gedrag als agressief gedrag omschreven, dit is echter nogal een vereenvoudiging. Het resultaat is een dier dat zich agressief gedraagt, echter de aanleiding kan velerlei zijn. Afhankelijk wat de aanleiding is, is castratie wel of niet of minder zinvol.
De hond die als jong puppy nooit een man in uniform gezien heeft zal al makkelijk angstig reageren op een agent in uniform. Castratie zal aan die angst niets doen. Wel is het zo dat als het baasje in zo’n situatie de hond niet meer onder appel krijgt, castratie kan helpen om de baas meer overwicht te geven. Echter een cursus, of “bijscholing” bij een goede hondenschool kan hier ook veel betekenen. De reu die agressief gedrag vertoont bij conflictsituaties (en voor sommige reutjes is de etensbak weghalen door de baas al een conflict), staat niet op de juiste rangordeplaats binnen zijn roedel, lees gezin. Bijscholing is zeker te overwegen, waarbij het baasje vaak meer heeft bij te leren dan de hond, maar soms ook is de reu gewoon zo assertief / agressief van zichzelf dat castratie een goede hulp of het enige redmiddel is.

Ad 2 : Voorhuidontsteking
Een voorhuidontsteking is bij de reu die niet gecastreerd is eigenlijk standaard. Ongeveer 95% van de reutjes heeft dat in meer of mindere mate. In het algemeen heeft de hond daar ook geen last van, maar ja hij leeft tegenwoordig binnen bij de baas en die wil z’n “nest” graag schoon houden en heeft andere ideeën over schoon dan de reu… Bij de meeste reuen valt het wel mee, of is regelmatig reinigen van de voorhuid middels een ontsmettend middel, of bij echte infectie een kuur met lokaal toegediende antibioticazalf voor een tijdje weer afdoende. Bij anderen echter wordt er zoveel pus gevormd dat “het de spuigaten uitloopt”, lijkt me hier wel gepast. Ook komt het voor dat de baas er wel mee kon leven, maar sinds de zuigeling er doorheen kruipt…. Al met al evt. een legitieme reden om tot castratie over te gaan.

Ad 3 : Medische redenen:
Castratie om medische redenen vindt plaats bij testikeltumoren, de prognose is, hierbij in tegenstelling tot de mens, erg goed. Bij de hond vindt uitzaaiing pas zeer laat plaats. Andere redenen zijn prostaatvergroting , perianaalklier- tumoren en hernia perinealis.
Bij deze redenen is er vaak geen keus maar is een goede voorlichting wel van belang.

En dan tot slot de vraag: Wel of Niet castreren?

  • Castratie vanwege gedragsproblemen heeft afhankelijk van de specifieke reden en de leeftijd van de hond zin. Overleg vooraf is hier van belang.

Er is tegenwoordig in tegenstelling tot voor heen een goede chemische castratie mogelijk die de testosteron spiegel van de reu tot nul reduceert voor een half tot evt. een heel jaar. Voor mensen die twijfelen, of die de jeugdperiode met zijn “problemen” willen beïnvloeden in de hoop later niet tot castratie te hoeven overgaan is dit een mooie nieuwe mogelijkheid.
Het werkt middels een implantaat dat toegediend kan worden als een enting. (wel met een stuk dikkere naald, maar de reactie valt i.h.a. mee.) De testosteronspiegel stijgt de eerste 7-10 dagen waarna deze daalt, e.e.a. geeft navenante reactie bij de reu. De naam van het implantaat is Suprelorin.

  • Castratie vanwege voorhuidontsteking geeft meestal een goed resultaat, bij oudere – dieren wel vaak wat minder dan bij jonge dieren.
  • Castratie vanwege medische achtergronden is per definitie zinvol, anders zou ik het niet doen.